Çocukların Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek için Neler Yapılmalı? |
Çocukların Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek için Neler Yapılmalı? Canlıları hastalıklara karşı koruyan savunma mekanizmasını oluşturan etken; bağışıklık sistemidir. Vücudu zararlı maddelere karşı koruması ve tümör hücrelerini tanıyıp yok etmesinin yanında karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin korunması sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralamaktadır. Özellikle çocuklarda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekmektedir. Çocuk bünyesinin güçlenmesi anne sütü ile bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine bağlıdır. Çocukluk çağında geçirilen hastalıklar ve aşılar bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlamaktadır.
Çocukluk çağında enfeksiyon hastalıklar oldukça sık görülmektedir. Ancak bağışıklık sistemi güçlendikçe enfeksiyon hastalıklarında azalma olmaktadır. Yaşlandıkça bağışıklık sisteminin yeniden zayıflamaya başlaması ile enfeksiyon hastalıkları da artışa geçmektedir. Kısacası çocukların enfeksiyondan korunması için öncelikli olarak, bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesi gerekmektedir.
Bağışıklık sistemi üzerinde uykusuzluk, çevre şartları, yorgunluk, stres etkili olmaktadır. Fakat bağışıklık sistemi üzerindeki en büyük etken beslenme şeklidir. Bu nedenle, çocukların bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesinin yolu doğru beslenmeden geçmektedir. Onları enfeksiyonlardan korumak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için öncelikle tüm aşılarını yaptırmak gerekiyor.
B, C ve E vitaminleri bakımından zengin gıdalara her öğünde yer vermeye çalışılmalıdır. Bu hususta en değerli besin ise lahanadır. Lahana vücut direncini arttırmanın yanında, idrar sökücü ve kabızlığı giderici etkiye sahiptir. Ayrıca antioksidan özelliği sayesinde bağırsak kanserine karşı kalkan oluşturmaktadır. Bunlara ek olarak selenyum ve demir çocuklara güç vermektedir. Karides, mantar, dana ve kuzu ciğeri, somon ve ton balığı selenyum bakımından zengin gıdalardandır.
Çocuklar meyve ve sebze tüketsin diye hormonlu gıdalara yönelmek yanlıştır. Her meyve ve sebzeyi mevsiminde tüketmek gerekmektedir. Tabii ki C vitaminini unutmamak lazım. C vitamini çocuk gelişiminde adeta kalkan görevi üstlenmektedir. C vitamini yüksek besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Çünkü çocukların günlük 100 mg kadar C vitamini tüketmeleri onların sağlığı açısından vazgeçilmezdir. E vitamini tüketimine de ayrı önem verilmelidir. Kuruyemiş, zeytin bu konuda en önemli besinlerin başında gelmektedir.
Ailelerin dikkat etmesi gereken başka noktalar da mevcuttur. Hijyen kuralları bu konuda başı çekmektedir. Çocukların ellerini düzenli olarak yıkaması alışkanlık haline getirilmelidir. Ellerin düzenli yıkanması enfeksiyonlara karşı alınan en önemli önlemdir. Düzenli sıvı tüketimi bağışıklık sistemini güçlendiren bir başka konudur. Çocukların özellikle süt ve evde hazırlanan sıkma meyve suları tüketmeleri sağlanmaktadır.
Çocuklar soğuk havalarda sıkı giydirilmeli ve soğuktan korunmalıdır. Mecbur kalmadıkça kalabalık ortamlara sokulmamaları, onları enfeksiyonlara karşı koruyacaktır. Bağışıklık sistemlerinin güçlü olması için uyku saatleri belirli bir düzene oturtulmalıdır.
Bir önceki yazımız olan Çocuklarda Hangi Tür Havaleler Görülür? başlıklı makalemizde Çocuklarda Hangi Tür Havaleler Görülür, çoçuklarda havale geçirmek ve havale çeşitleri hakkında bilgiler verilmektedir.